top of page

Elbillading i borettslag og sameier

Oppdatert: 8. aug. 2019

De siste årene har antallet elbiler og plug-in hybrider økt i et høyt tempo i Norge. Årsaken er både at det har vært gunstig å kjøpe slike biler og at utvalget av ladebare biler har blitt stort. Andelen av ladbare biler av nybilsalget ligger nå på rundt 40 % og det er stadig økende. Stadig nye modeller kommer på markedet som treffer nye kjøpegruppe. Det vil si at snart annenhver nye bil som selges trenger lading for å fungere som forutsatt.En viktig forutsetning for et godt bilhold med en ladbar bil er en god løsning for lading der den står parkert om natten. Dette lar seg som regel ordne greit for de som bor i enebolig, men kan være et stort problem for de som bor i en leilighet. Parkeringsplassene i borettslag og sameier er ikke tilrettelagt for lading. Det kan være en stikkontakt der, men den er ikke beregnet for de energimengdene en elbil trenger. Og skulle det la seg gjøre å finne greie nok løsninger for en eller to biler så melder problemet seg når flere biler kommer. Det kan også oppstå mye diskusjon om og hvordan det skal tas betalt for strømmen. Brannfare er også en bekymring for mange. Derfor har mange styrer i boligselskaper satt foten ned for lading av biler, men kan de ikke uten videre gjøre i fremtiden.


I sameier må styret nå ha saklig grunn for å avslå en søknad om å etablere en ladeplass for elbil eller plug-in hybrid. Dette slås fast i den nye eierseksjonsloven som sier «det foreligger saklig grunn for at en slik etablering ikke kan finne sted». Argumenter om brannfare eller enkle utfordringer med å etablere kan ikke legges til grunn for et avslag. Stortingsflertallet har bedt regjeringen om å lage en tilsvarende regel for borettslag.


Elbiler og plug-in hybrider har derfor blitt et hett tema i mange boligselskaper de siste årene, og meningene er mange. Jeg har jobbet med elbillading siden starten av 2011 og har arbeidet med mange boligselskaper. Jeg har sett mange som har kontaktet en eller flere elektrikere og bedt om tilbud uten helt å vite hva de ønsker. Min erfaring er at en god plan for en trinnvis utbygging av ladestasjoner er det beste utgangspunktet. Planen må på plass før man skal forespørre elektrikeren, slik at elektrikeren vet hva som skal leveres.

Denne planen kan man enten lage selv eller få utarbeidet av fagpersoner som har spesialkompetanse i ladeanlegg og erfaring med å lage planer for en trinnvis etablering av ladeanlegg i boligselskaper. Det er viktig og huske at elbillading i ordnede former på et godt ladeanlegg gir en viktig merverdi til et boligselskap. Mange som er ute i eiendomsmarkedet vektlegger mulighetene for å lade når de velger bolig samtidig som mange er opptatt av sikkerheten.


Send oss gjerne en forespørsel om plan for utbygging av ladeanlegg. Kontaktinformasjon finner du nedenfor.


Comments


Kurs elbillading

Kurs

Vil du lære med om

elbiler og lading?

Sjekk ut våre kurs

rådgivning_emobility_01_web_redigert.jpg

Rådgivning

Trenger du bistand eller gode råd til ditt prosjekt?

Sjekk ut våre rådgivningstjenester

AdobeStock_257640646.jpeg

Borettslag

Trenger du hjelp til å etablere lading i borettslag eller sameie

Sjekk hvordan vi hjelper boligselskaper å finne den beste løsning.

KONTAKT

  • Linkedin Sosiale Ikon
  • Facebook
  • Twitter
Spørsmål

eMobility Norway er en kunnskapsbedrift som leverer kurs og rådgivning innen elektrisk mobilitet. Har du spørsmål eller ønsker å komme i kontakt med oss benytt skjemaet nedenfor. 

Tusen takk

Kontoradresse

eMobility Norway as

St. Croix gate 10A,

1604 Fredrikstad

Norway

Telefon: +47 69 22 24 00

Email: post@emobilitynorway.no

Faktura (For invoice)

Faktura: faktura@emonor.no

EHF faktura: Org.nr. 920 428 010

path5447.png
Jan-Tore-web-_5.jpg
bottom of page