Problemer med å starte de nye lynladerne?
Oppdatert: 15. aug. 2019
Har du hatt problemer med å starte de nye lynladerne som blant annet Ionity har? Her skal jeg forklare en av årsakene til det og komme med en løsning også. Årsaken ligger i behovet for standardisering.
Standardisering har sine klare fordeler. Det hadde vært lite praktisk om det skulle vært et utall forskjellig ladekonakter å forholde til. Det er imidlertid viktig å ta med seg at standardisering også skaper noen utfordringer, spesielt som tiden og utviklingen går videre. Bakoverkompatibelt er en begrep som brukes i databransjen. Det betyr at en ny løsning er kompatibel med tidligere løsninger. Vi kan også snakke om bakoverkompatibel i andre sammenhenger som nå, når vi snakker om elektrisk mobilitet.
I Europa har vi vår egen ladeplugg, Type 2 kontakten. Denne kontakten, som ble utviklet av Mennekes i 2009, er senere blitt standardkontakten for lading av elektriske kjøretøy i Europa. Når den ble utviklet så oppfylte den kravene til Mode 3 lading?
Mode 3 har funksjonalitet som ivaretar sikkerheten før, under og etter lading. Blant annet må det sikres at kontakten er trykket helt inn før lading kan begynne.
Dette er en av funksjonene til den ene av de to kontroll pinnene som er plassert øverst på Type 2 kontakten. Pinnen kalles Control Pilot (CP) og den er en god del kortere enn de andre pinnene (se bilde nedenfor). Pinnen er så kort for å sikre at Type 2 kontakten trykkes helt inn når det skal lades. Hvis den ikke er helt inne kan ikke bil og ladestasjon kommunisere og ladingen starter ikke.
Som vi ser av bildet over, er CP pinnen plassert opp til høyere på kontakten i bilen. Ser vi godt på bildet så ser vi også at CP pinnen kortere enn de andre pinnene i kontakten slik jeg har beskrevet over.
Dette fungerer utmerket og ivaretar sikkerheten på en god og funksjonell måte når Type 2 kontakten benyttes til AC lading. Det fungerte i utgangspunktet også bra for når CCS kontakten ble utviklet for DC lading.
Så begynner historien å gå og CCS lading er ikke lengre begrenset til 200 A slik det har vært fram til nå. Vi begynner å snakke om lynlading og 350 kW. For å oppnå så høy ladehastighet må ladekabelen tåle 500A. Det betyr både tykkere ledere og væskekjøling av kabelen, men andre ord en tyngre og stivere kabel. Det er her den CP pinnen bokstavelig talt kommer til kort. Jeg har med fattig evne forsøkt å skissere dette nedenfor.
Skisse som viser ladekontakt og bil, og hvordan tyngden av kabelen trekker kontakten ut i overkant.
Tyngden av den nye kabelen trekker ladekontakten nedover (1). Siden pluggen i nedkant hviler mot den nederste delen av kontakten til bilen (2) skaper et moment som trekker pluggen ut fra bilen i overkant (3). Dermed kan det bli for dårlig kontakt for CP pinnen (4). Resultatet er at ladingen ikke starter. I utgangspunktet skal låsemekanismen i bilen ordne dette, men holdes ikke kablen inne fram til låsen er inne klarer låsemekanismen i mange tilfeller ikke å trekke toppen av kontakten helt inn på grunn av tyngden.
Hva gjøres så for å løse dette problemet. De fleste bilprodusenter påser nå at bilen låser fast kabelen så tidlig som mulig, normalt noen få sekunder etter at kontakten er på plass og med et tydelig lyd fra kontakten. Når vi kobler til bilen hjelper vi til ved å trykke kontakten er helt inn og holde den der noen sekunder til vi hører at bilen låser fast kabelen. Hvis vi gjør dette har vi fjernet den største feilkildene ved lynlading og sjansen for en problemfri oppstart av ladingen er langt større.
Video som viser vellykket lading på en Ionity ladestasjon.
Lykke til med ladingen, og legg gjerne igjen en kommentar eller et spørsmål nedenfor.
Comentários