IONITY lansere ny prising av sine ladetjenester

IONITYs nye ladepriser har vært et hett tema den siste uken. Prisen gjør kilometer kjørt på energi fra IONITY ladestasjoner dyrere enn kilometer kjørt på bensin eller diesel. Her kan du lese tankene mine om IONITYs nye priser. Legg gjerne igjen en kommentar nederst.


Fra åpningen av de første IONITY ladestedene for et års tid siden har IONITY operert med en meget enkel prismodell, det har kostet kr. 80,- å lade pr. gang. En meget rimelig løsning hvis man skal fylle opp et stort batteri, og meget dyrt hvis man bare skal klattlade. Fra IONITYs side har det hele tiden vært kommunisert at dette har vært en midlertidig prismodell som vil bli erstattet.


Nå er den nye prisen her og mange satt kaffen i halsen når de så de nye prisene. I Norge blir prisen kr. 8,40 pr. kWh, noe som må sier å være dyrt. Jeg kommer i utgangspunktet ikke til å lade for den prisen hvis det finnes andre muligheter, men må jeg så må jeg. Heldigvis lader jeg nesten all min kjøring hjemme til under en åttendel av den prisen. Det er imidlertid dette det er viktig å fokusere på også. Det er ikke totalt sett dyrere å kjøre elbil enn bil på fossilt drivstoff selv om man enkelte ganger må lade hos IONITY. Det er vesentlig billigere med elbil enn fossilbil ved et normalt bruksmønster.


Den nye prisen gjenspeiler IONITYs plass i ladningsmarkedet. De er en operatør av ladepunkter - på engelsk Charge Point Operator (CPO). Det betyr at de har hovedfokus på å drifte ladenettverket, ikke tilby ladetjenestene til sluttbruker. Salget til sluttbruker skal i hovedsak foregå via andre tilbydere, som på engelsk kalles Mobile Service Providers (MPS). Det er via disse vi kjøper våre ladetjenester, selv om det er CPOer som drifter ladestasjonene. Vi kjenner dette fra Mobilnettet. For oss i Norge er dette en litt uvant oppdeling siden alle de store tilbyderne, som Fortum og BKK, både er CPO og MPS.


Eierne (BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company og Volkswagen Group) har investert et betydelig beløp i selskapet, og de ønsker ikke at andre konkurrenter skal dra nytte av denne investeringen gratis. Den nye prisen reflekterer kostnadene ved bygging og drift av lynladeanlegg.


Derfor tror jeg at vi vil se at IONITY-eiere inntar rollen som MSPer og tilby kundene en mye bedre pris for lading ved IONITY ladestasjoner, for å styrke deres posisjon i bilmarkedet. Denne prisen er subsidiert av bilprodusentene og vi vil se mange forskjellige modeller.


Irritasjonen for mange i EU-land er at IONITY har mottatt støtte som dekker ca 20 % av investeringen der, og blant betingelsene var interoprabilitet og ingen diskriminering av andre bilprodusenter. Det vil si at alle bilprodusenter skal få like vilkår hvis de inngår avtale med IONITY uansett om de er eiere eller ikke.


Her ser vi også rollen for Plug&Charge fra et bilprodusentperspektiv. Plug&Charge er en løsning hvor du plugger bilen til ladestasjonen og ladingen starter automatisk hvis du har tilgang - bilen fungerer som en ladebrikke for å si det enkelt. Du trenger dermed bilen din for å få den lave prisen, ikke bare en ladebrikke som også kan brukes på andre biler som ikke er subsidiert.


Dette er faktisk det samme Tesla gjør. Imidlertid er ikke dette så synlig som i et mer transparent ladenettverk med standard løsninger som er tilgjengelig for de fleste bilmerker. Med min BMW i3 kan jeg velge å lade hos IONITY selv om det er dyrt. Jeg kan ikke lade på en Tesla SuperCharger uansett pris.Kurs elbillading

Kurs

Vil du lære med om

elbiler og lading?

Sjekk ut våre kurs

rådgivning_emobility_01_web_redigert.jpg

Rådgivning

Trenger du bistand eller gode råd til ditt prosjekt?

Sjekk ut våre rådgivningstjenester

AdobeStock_257640646.jpeg

Borettslag

Trenger du hjelp til å etablere lading i borettslag eller sameie

Sjekk hvordan vi hjelper boligselskaper å finne den beste løsning.

KONTAKT

  • Linkedin Sosiale Ikon
  • Facebook
  • Twitter
Spørsmål

eMobility Norway er en kunnskapsbedrift som leverer kurs og rådgivning innen elektrisk mobilitet. Har du spørsmål eller ønsker å komme i kontakt med oss benytt skjemaet nedenfor. 

Tusen takk

Kontoradresse

eMobility Norway as

St. Croix gate 10A,

1604 Fredrikstad

Norway

Telefon: +47 69 22 24 00

Email: post@emobilitynorway.no

Faktura (For invoice)

Faktura: faktura@emonor.no

EHF faktura: Org.nr. 920 428 010

path5447.png
Jan-Tore-web-_5.jpg