Hva tilsvarer ladestasjonens i fossilverden? Bensinstasjon eller bensinpumpe?

Overgangen til strøm som drivstoff gir oss mange nye begreper, man hva betyr de egentlig og vi uten videre dra paralleller til begrepene vi kjenner fra før? Direkte kobling av begreper fra gamle til nye løsninger kan gi noen artige misforståelser. La oss for eksempel ta ladestasjon, kan den sammenlignes med en bensinstasjon, bare at den leverer strøm i stedet for bensin? Nei, det kan det faktisk ikke. Det som tilsvarer bensinstasjon i ladeverden er ladested, og en ladestasjon bør heller sammenlignes med en bensinpumpe.


Forvirret? Les videre så skal jeg forklare de nye ladebegrepene videre.


Ladested er stedet hvor man kan lade en elbil. Ofte har et ladested også andre kvaliteter i nærheten som en restaurant, et kjøpesenter eller en god gammeldags bensinstasjon. Vi kan også betegne parkeringsplassen hjemme hvor vi har satt opp utstyr for lading for et ladested. Et ladested er sammenlignbart med en bensinstasjon.


Ladeanlegg er de tekniske innretningene som er på ladestedet og som trengs for å lade kjøretøy. Tilsvarer pumpeanlegget med tanker og alt annet som trengs på en gammeldags bensinstasjon.


Ladestasjon er den stasjonære delen av ladeutstyr, eller «boksen» som er fastmontert og inneholder utstyr som trengs for å lade en bil. Tilsvarer bensinpumpen på en bensinstasjon


Mange tenker at det er rart at ladestasjon tilsvarer bensinpumpe og ikke bensinstasjon. Det har vært mange misforståelser rundt dette. Grunnen til at vi må bruke begrepet stasjon om enheten vi lader fra er at det engelske begrepet er charging station, og det er dette som er brukt i alle standarder og normer vi benytter. Å blande disse begrepene på tvers av språk vil skape mange fler og større misforståelser. Nedenfor har jeg laget en skisse som viser dette visuelt.


Hvis vi begynner med AC ladestasjoner som står på parkeringsplasser hvor vi står i lengre perioder, så har disse ofte to like Type 2 kontakter for tilkobling av to biler som kan lade samtidig.


Hvis vi tar DC hurtigladestasjonen så har de ofte 2 kabler med hver sin type plugg, en CCS og en CHAdeMO. Kun en bil kan lades om gangen.


Ladepunkt sier noe om hvor mange biler en ladestasjon kan lade samtidig.


Tilkoblingspunkt sier noe om antall tilkoblinger det er for hvert ladepunkt.


Eksempler:

  1. En dobbel AC ladestasjon har to ladepunkt og hvert ladepunkt til at tilkoblingspunkt. Her er ladepunkt og tilkoblingpunkt det samme, det er Type 2 kontakten. Han ladestasjonen faste kabler er pluggen som kobles til bilen både ladepunkt og tilkoblingspunkt

  2. En DC hurtigladestasjon som både har CCS og CHAdeMO har et ladepunkt, og det ladepunktet har to tilkoblingspunkter. Ladepunktet består da av de to kablene med plugger som kobles i bilen. Hver kable med plugg utgjør hvert sitt ladepunkt.


De to siste var kanskje mer for oss ladenerder. Jeg passer allikevel på å påpeke at dette er en prinsipiell oppdeling. Det skjer mye på utstyrsfronten innen lading for tiden, spesiell innen lynlading (fra 150kW og oppover). Her kan vi se at de tradisjonelle DC ladestasjonene er delt i flere deler, en som står framme ved brukeren og en som er plassert et annet sted som inneholder all kraftelektronikken som må på plass. Vi kaller det brukerenhet (user unit) og kraftenhet (power unit). Videre ser vi også tilfeller at en brukerenhet har flere kraftenheter eller en kraftenhet har flere brukerenheter. Jeg tror jeg slutter der.....

Kurs elbillading

Kurs

Vil du lære med om

elbiler og lading?

Sjekk ut våre kurs

rådgivning_emobility_01_web_redigert.jpg

Rådgivning

Trenger du bistand eller gode råd til ditt prosjekt?

Sjekk ut våre rådgivningstjenester

AdobeStock_257640646.jpeg

Borettslag

Trenger du hjelp til å etablere lading i borettslag eller sameie

Sjekk hvordan vi hjelper boligselskaper å finne den beste løsning.

KONTAKT

  • Linkedin Sosiale Ikon
  • Facebook
  • Twitter
Spørsmål

eMobility Norway er en kunnskapsbedrift som leverer kurs og rådgivning innen elektrisk mobilitet. Har du spørsmål eller ønsker å komme i kontakt med oss benytt skjemaet nedenfor. 

Tusen takk

Kontoradresse

eMobility Norway as

St. Croix gate 10A,

1604 Fredrikstad

Norway

Telefon: +47 69 22 24 00

Email: post@emobilitynorway.no

Faktura (For invoice)

Faktura: faktura@emonor.no

EHF faktura: Org.nr. 920 428 010

path5447.png
Jan-Tore-web-_5.jpg