top of page

Dette produktet gjør det IKKE tryggere å lade elbil


Jeg har tidligere skrevet om Kokong EV10 og Lightcircle som hevdet at produktet ville gjøre en hver stikkontakt lovlig å bruke til elbillading. Jeg har også vært i kontakt med Lightcircle og forklart min bekymring, noe som gjorde at jeg trakk tilbake bloggposten min en periode mens de så nærmere på kritikken min. Nå er produktet endret litt, og beskrivelsen på nettsidene er oppdatert. Produktet vil nå være lovlig i bruk, men det vil ikke ha noen nytte.

Tidligere hevdet Lightcircle at med Kokong EV10 kunne hvilken som helst stikkonktakt bli lovlig for lading og det var ikke behov for elektriker. Det ble vist hvordan enheten bare kobles til en stikkontakt, og ladekabelen til med kladd til stikkontakten på enheten. Nå er dette endret til at produktet må monteres fast av elektriker.


Dette gjør det jo litt bedre, men elektrikeren vil si at det trengs Jordfeilvern Type B og en egen kurs for ladepunktet. På denne måten legger Lightcircle ansvaret med montasjen over på elektrikere som må informere at de må etablere ny kurs, trekke fram ny kabel og sette inn jordfeilvern Type B. Mangler huset overspenningsvern må dette også monteres.

Med disse endringen er produktet innenfor kravene som stilles, men spørsmålet er nå hva er nyttet? Sikkerheten som produktet hevder å tilføre ligger allerede i den øvrige installasjonen når elektrikeren har gjort jobben sin.


Det er selvsagt bra at elektrikeren kommer å etablerer et dedikert ladepunkt for lading, men dette blir en dyr stikkontakt. Og for ordens skyld tar jeg med at det skal være et dedikert ladepunkt for elbillading ved regelmessig lading av elbiler og plug-in hybrider.


På nettsidene er det nå også lansert et versjon som skal ha innebygget jordfeilvern Type B, denne koster tusen kroner mer enn den ordinære versjonen. Det blir en vurdering om det er en god løsning siden kabelen fram til enheten uansett trenger jordfeilbeskyttelse.


Er det lov å lade på stikkontakten?


I tillegg skal Kokong EV10 koble ut kontakten når bilen er ferdigladet. Dette er funksjonalitet som allerede ligger i Mode 2 ladekabelen og bilen. Det er også der denne funksjonen bør ligge slike bilen for energi fra nettet når den forvarmes. Det er kjedelig at energi blir tatt fra batteriet en kald vintermorgen når vi ønsker å ha forvarmet både kupe og batteri for optimal rekkevidde.

Det er ikke min mening å være en gretten gammel mann som vifter med pekefingeren. Jeg er positiv til engasjerte folk som ønsker å finne nye å innovative løsninger på problemer. Men en av det viktigste oppgavene i en innovasjonsprosess er å forstå problemet. Her har dessverre Lightcircle hoppet bukk over dette grunnleggende steget i produktutviklingsprosessen og tatt fram en produkt uten mening.

Så mitt råd er fortsatt: Styr unna dette produktet, det tilfører ikke mer sikkerhet. Bruk isteden noen tusenlapper til og kjøp en skikkelig ladestasjon.



Kurs elbillading

Kurs

Vil du lære med om

elbiler og lading?

Sjekk ut våre kurs

rådgivning_emobility_01_web_redigert.jpg

Rådgivning

Trenger du bistand eller gode råd til ditt prosjekt?

Sjekk ut våre rådgivningstjenester

AdobeStock_257640646.jpeg

Borettslag

Trenger du hjelp til å etablere lading i borettslag eller sameie

Sjekk hvordan vi hjelper boligselskaper å finne den beste løsning.

KONTAKT

  • Linkedin Sosiale Ikon
  • Facebook
  • Twitter
Spørsmål

eMobility Norway er en kunnskapsbedrift som leverer kurs og rådgivning innen elektrisk mobilitet. Har du spørsmål eller ønsker å komme i kontakt med oss benytt skjemaet nedenfor. 

Tusen takk

Kontoradresse

eMobility Norway as

St. Croix gate 10A,

1604 Fredrikstad

Norway

Telefon: +47 69 22 24 00

Email: post@emobilitynorway.no

Faktura (For invoice)

Faktura: faktura@emonor.no

EHF faktura: Org.nr. 920 428 010

path5447.png
Jan-Tore-web-_5.jpg
bottom of page